Uniek Congres | Leiderschap vanuit zingeving en spiritualiteit

Donderdag 26 september 2019
Kasteel De Vanenburg
26 september 2019
Dagen
Uren
Minuten
Seconden

Programma

09:00 – 09:30

Inloop en ontvangst

09:30 – 10:00

Opening door dagvoorzitter – Robert Daverschot

Je doel bereiken. Pragmatisch of vooral spiritueel?

In deze tijd van wezenlijke verandering bestaat zomaar het risico dat de focus op de hardware komt te liggen, terwijl je aan de software voorbijgaat: de mens, de medewerker, het systeem wat het allemaal heeft te realiseren. Verandering geeft kansen, maar vaak ook wrijving en druk bij individuen. Hoe ga je daar vanuit (persoonlijk) leiderschap mee om?

In gesprek met de initiatiefnemers van Flare over leiderschap bezien vanuit zingeving en spiritualiteit.

10:00 – 11:00

Het Hart van de Mens: Wie is God, wie ben Jij? – Michael Mavromatis

“Te leven is een gunst, te weten hoe is een kunst” – Toon Hermans.

Het leven is van grote waarde maar waarde vinden in het leven is cruciaal voor zingeving aan ons persoonlijk verhaal. God heeft jou uniek gemaakt en toch zijn er drie universele verlangens in ons hart gelegd namelijk: liefde, avontuur en strijd.

Wat is echt belangrijk in jouw leven? Hoe zou het eruit zien om een persoon te zijn die volkomen vrij is om te leven? Wat was Gods plan toen Hij jou schiep? En hoe past dit allemaal in jouw verhaal?

11:00 – 11:30

PAUZE

11:30 – 13:00

Leiderschap vanuit zingeving en spiritualiteit – De Gouden Draad

Wij geloven dat er nieuw leiderschap nodig is om organisaties toekomstbestendig te veranderen.

In een interactieve dialoog met de sprekers en met jou als deelnemer onderzoeken we wat de relatie is tussen identiteit, leiderschap en transformatie. Om uiteindelijk in een persoonlijke relatie met God richting te kunnen geven aan jezelf en je omgeving.

Op basis van “nieuwe inzichten” krijg je in de middag de gelegenheid om te verdiepen in 2 workshops naar keuze.

13:00 – 14:00

LUNCH

14:00 – 15:30

Workshopronde 1 – verdiep met 1 van de 6 sprekers

Wij houden allemaal van een goed verhaal en wij kunnen ons vaak inleven of identificeren met de hoofdrolspeler. Wij juichen voor de held en heldin, genieten van avontuur en overwinning en delen mee in hun verlies en triomfen. Maar zelden leggen wij de link tussen de schrijver en het verhaal. 

Wanneer we nadenken over ons eigen leven, kunnen we God wellicht zien als de Auteur van Zijn verhaal maar we herkennen Hem niet als de hoofdrolspeler in dat van ons. Wij denken vaak dat dat twee verschillende zaken zijn.

Tijdens deze workshop wordt Gods verhaal op een nieuwe wijze bekeken, waarbij God niet alleen de Auteur, maar ook hoofdrolspeler is. Wij onderzoeken Zijn motieven en Zijn Hart en ons verlangen om een zinvolle rol te spelen in dit leven.

Je identiteit is de kern van jouw persoonlijkheid en genade is hèt kenmerk van het Evangelie (goed nieuws). Gods genade en jouw identiteit passen perfect bij elkaar.

Hoe komt het dan toch dat wij onze identiteit vaak of helemaal niet door die genade laten bepalen? Waar komt die oerdrang vandaan om onze betekenis en zekerheid zelf te willen verdienen? Waarom voelen leiders (ook christelijke!) zo vaak als vrijheidnemers in plaats van bevrijders?

In deze workshop ontdek je de krachten die zorgen voor je identiteitsontwikkeling en leer je de levensveranderende kracht van genade kennen. Misschien alleen maar als theorie, maar je weet nooit wat er daarna kan gebeuren…

Eén van de bijbelse klassiekers is de strijd tussen David en Goliat. Een verhaal dat zich op vele manieren laat lezen. Eén ervan is vanuit leiderschapsperspectief. Goliat heeft alles (lengte, skills, resources, een grote corporate achter zich) maar vertoont geen leiderschap. Juist zijn falen op dat vlak stort zijn volk in het verderf. David brengt niets mee. Niemand gelooft dat hij er klaar voor is. En juist deze jongen vertoont in deze situatie een fenomenaal gevoel voor leiderschap

In mijn workshop neem ik je mee in dit meeslepende verhaal en laat ik je, meer dan je gewend bent, in de spiegel kijken. Al doende verzamelen we essentiële spirituele kiezelsteentjes. Alleen wanneer je die in je tas hebt (of eigenlijk moet je ze steeds opnieuw verzamelen), kun je het verschil maken. Het verschil tussen met een boog om de situatie heen bewegen of diep ademhalen en er op af.

Een workshop David en Goliat dus. Niet voor lafaards of helden. Wel voor iedereen daar tussenin.

Leven uit je werkelijke kern en eigenheid is een grote opgave. We zetten vaak maskers op en vertonen pose gedrag. Daar voelen we ons comfortabeler bij dan te leven vanuit onze ware en kwetsbare ik. Dit komt omdat we bewust maar vooral onbewust, continue de gebrokenheid in ons bestaan ervaren.

Er is een manier die balans, vrede en tegelijk onuitputtelijke energie geeft. Die begint met een ander bewustzijn op leven, werken en zijn. Inzicht in de dynamiek tussen je echte zelf en je onnatuurlijke ego. Centraal daarin is het herkennen, accepteren en toelaten van de scheppingsorde en genade.

In deze interactieve workshop leer je hoe de jou geschonken talenten, je potentieel en je belemmeringen op elkaar inwerken. Je ontdekt hoe een doorbraak daarin tot ware groei en zelfverwezenlijking leidt. We proeven:

 • Onze reguliere gedragsstijl en de dilemma’s die voortkomen uit deze dynamiek
 • De paradigma shift die dit doorbreekt
 • De bijbelse principes onder flow, dankbaarheid en betekenisvol leven

We gaan polariteiten en dynamiek herkennen en op werkelijke waarde schatten: integreren i.p.v. polariseren.

 • Van iemand worden tot iemand zijn
 • Van hard werken tot moeiteloos ontvouwen, van presteren naar genieten, van stress naar flow
 • Van oordeel naar mildheid, van gebrokenheid naar genade

Je krijgt handvatten om je persoonlijk leiderschapsontwikkeling wezenlijk vorm te geven en van ware groei te voorzien

Jij bent een goddelijk geschenk!  Wat doe je met een cadeau? Uitpakken natuurlijk!

In deze workshop gaan we samen aan de slag met het hóe: de brug naar maandag, naar jouw dagelijkse praktijk. Het wordt een tweeluik, waarin we onderzoeken hoe je nuchter en praktisch mens kunt zijn op deze aarde én hoe je samen kunt werken met Koning Jezus in Zijn Koninkrijk.

 • Hoe ga je ánders kijken en leidinggeven aan jezelf én je mensen, zodat er ruimte is voor mensen om het béste van zichzelf in te zetten? Wat verandert er aan jouw koers, wanneer je je organisatie of team vanuit spiritualiteit en identiteit aanvliegt? Wat helpt jou daarin en welke tips hebben we voor elkaar?
 • Hoe start je met de boodschap van de hoofdspreker: het avontuur en de goede strijd voor Zijn Koninkrijk? Hoe ziet het er in de praktijk uit om je werk samen met God te doen? Wat zijn bekende valkuilen en wat werkt wél?

De workshop is voor mensen die morgen al met het thema aan de slag willen. Het maakt niet uit of de inzichten van de dag nieuw zijn of al bekend – je leert juist door te dóen.

Tijdens deze workshop onderzoeken we hoe je richting geeft aan transformatie en hoe dit jou als leidinggevende of professional verandert. Ronald neemt je mee in wat medewerkers vandaag de dag nodig hebben om te floreren. Ontdek hoe je het leiderschap in andere mensen kunt aanwakkeren. Want de belangrijkste taak van een leider is om meer leiders scheppen.

Aan het eind van deze workshop

 • Weet je hoe je jouw organisatie wendbaarder en zelfredzamer kunt maken
 • Heb je nieuwe, verfrissende inzichten en ideeën over leiderschap
 • Begrijp je ook hoe je deze leiderschapsprincipes kunt toepassen

15:30 – 16:15

REFLECTIE – verstil en/of deel met vakgenoten

16:15 – 17:45

Workshopronde 2 – verdiep met 1 van de 6 sprekers

17:45 – 19:30

REFLECTIE – verstil en/of deel met vakgenoten tijdens een informeel DINER

19:30 – 20:30

Intimiteit: Het horen van Gods stem – Michael Mavromatis

God wil jou een leven geven dat helemaal bij jou past. En dat leven is uniek en op maat gemaakt. Het beantwoorden van grote levensvragen en richting geven aan jouw leven kun je gewoonweg niet ontdekken in een boek of door het volgen van een cursus. Als dat kon, dan waren wij geen mensen maar robots!

Er zijn honderden teksten te vinden in Gods woord over wie wij zijn en hoe wij ons leven kunnen invullen met prachtige bijbelse principes. Wij moeten Gods wil echter niet verwarren met Zijn wensen voor ons leven.

Hoe ontdekken wij een “Goddelijk kameraadschap” en wat staat er in de weg om Zijn stem te verstaan?

20:30

Netwerkborrel